Principiile cooperării dintre UE și Turcia

Grunge textured European Union and Turkey torn cracked flags. Conceptual and symbolic illustration of the future situation between EU and Turkey.

Comisia Europeană a prezentat miercuri, 16 martie, la reuniunea Consiliului European de primăvară din 18-19 martie, cele șase principii pentru o mai bună cooperare UE-Turcia în gestionarea crizei refugiaților, cu respectarea legislației europene și internaționale.

La 15 octombrie, Comisia Europeană a ajuns la un acord de principiu cu Turcia privind un plan de acțiune comun prin care să își intensifice cooperarea în materie de gestionare a migrației într-un efort coordonat de soluționare a crizei refugiaților. Planul de acțiune comun a fost activat la reuniunea dintre UE și Turcia din 29 noiembrie 2015.

intrari-lunare-grecia

În urma întâlnirii cu prim-ministrul turc Davutoğlu, care a avut loc la 7 martie 2016, șefii de stat sau de guvern din UE au salutat măsurile suplimentare propuse de Turcia pentru găsirea unei soluții la problema migrației.

Cele șase principii se referă la:

1. Garanții juridice pentru returnarea noilor migranți și solicitanți de azil în situație neregulamentară care trec din Turcia în insulele grecești;

2. Un mecanism de strămutare „unu la unu”, astfel încât pentru fiecare resortisant sirian returnat din insulele grecești, un altul va fi relocat în UE direct din Turcia;

3. Accelerarea îndeplinirii cerințelor din foaia de parcurs privind liberalizarea vizelor pentru cetățenii turci;

4. Accelerarea plăților din Instrumentul pentru refugiații din Turcia;

5. Accelerarea negocierilor cu Turcia pentru aderarea la UE;

6. Îmbunătățirea condițiilor umanitare în Siria, ceea ce le-ar permite refugiaților să trăiască în zonele care vor fi mai sigure.

trecerea-ilegala-a-frontierei-grecesti

Link-uri utile:

Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European și Consiliu: Următoarele etape operaționale ale cooperării dintre UE și Turcia în domeniul migrației

FIȘĂ INFORMATIVĂ: Gestionarea crizei refugiaților: Sprijinul oferit de UE Iordaniei

FIȘĂ INFORMATIVĂ: Gestionarea crizei refugiaților: Sprijinul oferit de UE Libanului

Planul comun de acțiune UE-Turcia – cel de-al treilea raport de implementare

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com