Profesori castigatori ai Concursului Europa – casa noastra | Care este secretul succesului lor?

vizita_la_bruxelles

Un articol de  prof. Ghiorghiţa Fercea, director adjunct al Colegiului “Mircea Eliade” din Reşita

Prin intermediul Concursului „Europa, casa noastră”, organizat de Reprezentanţa Comisiei Europena la Bucureşti şi Ministerul Educatiei Naţionale, unităţile de învăţămînt din întreaga ţară au fost încurajate să organizeze activităţi pentru promovarea imaginii Uniunii Europene atât în rîndul elevilor, cât şi în comunitate. Este pentru a doua oară când particip la campania “Europa, casa noastră” și câștig premiul oferit în cadrul acesteia, o vizită la Bruxelles, chiar la sediul Comisiei Europene. Numărul cadrelor didactice implicate şi al elevilor a crescut în fiecare an. Astfel, în 2013, au participat 100 elevi si 7 cadre didactice, iar in 2014, 450 elevi şi 20 de cadre didactice.

Activitățile cu tematică europeană desfăşurate cu elevii de la Școală Gimnazială Nr. 12 Reșița în zilele de 8 -9 mai 2013, în Cabinetul Multimedia și la Muzeul Banatului Montan,“Copilul, viitor cetățean al Europei” și “9 Mai – 3 zile într-o zi”, mi-au adus unul pentru prima data premiul constând într-o excursie la Bruxelles, in noiembrie 2013. În 2014 m-am inscris la secțiunea „Clubul Europa casa – noastră”. Criteriile care au fost luate în calcul la evaluare au fost: impactul campaniei (participanți, număr acțiuni, invitați speciali, implicarea comunității), originalitatea activităților realizate și mediatizarea acestora. Un proiect putea primi maximum 30 de puncte.

Am derulat 13 activităţi deosebite cu elevii şi am avut o colaborare foarte bună cu colegii, cu partenerii locali, precum şi cu Centrul de Informare „Europe Direct” Timişoara, Fundatia Student Plus, care ne-a sprijinit atât prin intermediul voluntarilor cât şi prin numeroasele şi variatele materiale oferite. Împreună cu doamna consilier Maria Ciorba am planificat si desfăşurat două activităţi foarte utile şi plăcute elevilor, membrii Clubului „Europa casa-noastră” de la Colegiul Naţional Mircea Eliade Reşiţa: „Design your future” şi „Iubesc mâncarea, dar urăsc risipa”.

Tot în 2014 ne-am bucurat si de vizita doamnei Claudia Oprescu Manager Chelgate România„Europa casa-noastră”. Am obtinut al doilea punctaj, 29,25 puncte şi am participat din nou la vizita organizata în perioada 10-12 septembrie 2014, la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, unde s-au dezbătut teme de interes cum sunt: ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor la nivelul Uniunii Europene, prevenirea abandonului școlar, politicile europene privind educația și formarea pentru România anului 2020, fondurile structurale și de coeziune, îmbunătățirea egalității profesiilor didactice și nu în ultimul rând, programul Erasmus plus. Această vizită a fost o recunoaștere a muncii noastre. M-am simțit apreciată și respectată pentru ceea ce am realizat în cadrul acestui proiect. Am legat prietenii, am cunoscut oameni minunaţi, profesori dedicați meseriei lor și am aflat multe despre programele derulate de Comisia Europeană, am descoperit locuri noi și am învățat multe despre ceea ce înseamnă Brusselles și Uniunea Europeană. Mă bucur nespus că m-am numărat printre “Ambasadorii Europa casa – noastră”, la Bruxelles, promovând şi in acest fel activităţile Proiectului”O familie reunită-Europa”, derulat in şcoala in anul scolar 2013-2014, dar şi costumul popular bănătean, pe care l-am purtat cu onoare la Comisia Europeană.

util: websiteul Europa Casa Noastra

 

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com