Raportul din 2017 privind cetățenia UE: Comisia promovează drepturile, valorile și democrația

La 25 ianuarie, Comisia Europeană a publicat cel de al treilea raport al său privind cetățenia UE, care face bilanțul progreselor înregistrate începând din 2014 și prezintă acțiuni menite să asigure faptul că cetățenii se pot bucura pe deplin de drepturile lor atunci când lucrează, călătoresc, studiază sau participă la alegeri.

Mai mult ca niciodată, europenii sunt conștienți de statutul lor în calitate de cetățeni ai Uniunii, iar numărul celor care doresc să știe mai multe despre drepturile lor continuă să crească. Patru din cinci europeni apreciază, în special, dreptul la libera circulație, care le permite să locuiască, să lucreze, să studieze și să desfășoare activități comerciale oriunde în UE (conform sondajului Eurobarometru din decembrie 2016). Cu toate acestea, din cauza lipsei de informare, cetățenii UE nu își exercită pe deplin dreptul de a vota la alegerile europene și locale și mulți dintre ei nu au cunoștință de dreptul la protecția consulară asigurată de ambasadele altor state membre ale UE. Raportul din 2017 privind cetățenia UE prezintă prioritățile Comisiei pentru a spori și mai mult gradul de informare pe tema acestor drepturi și pentru a facilita exercitarea lor în practică.

Conform studiului, deși numărul europenilor conștienți de faptul sunt cetățeni UE a ajuns la 87%, nu toți sunt conștienți de drepturile care decurg din statutul de cetățean al UE și nici nu sunt suficient de implicați în procesul decicional al UE.

Principalele acțiuni ale Comisiei ce decurg din rezultatele acestui raport vizează organizarea unor campanii de informare la nivelul uniunii privind cetățenia UE și drepturile ce survin din acest statut, motivarea și informarea cetățenilor pentru o tot mai largă participare democratică, întărirea securității și promovarea egalității.

Informații suplimentare

Raportul din 2017 privind cetățenia UE

Fișă informativă privind acțiunile Comisiei în domeniul cetățeniei UE 2013-2016

Rezumat al Raportului din 2017 privind cetățenia UE

Fișă informativă privind Consultarea publică din 2015 privind cetățenia UE

Raportul tehnic privind evoluția legislației și a jurisprudenței referitoare la cetățenia UE (articolul 25)

Programul privind cetățenia UE

Sondajul din 2015 privind drepturile electorale

Sondajul din 2015 privind cetățenia

 

Sursa: Comunicat de presă al CE

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com