Republica Moldova va putea primi gaze naturale direct de pe pietele Uniunii Europene si internationale

gaze_naturaleComisarul european pentru energie Günther Oettinger, prim-ministrul României Victor Ponta și prim-ministrul Republicii Moldova Iurie Leancă au inaugurat marți, 27 august, lucrările la interconexiunea de gaze naturale dintre Ungheni (vestul Republicii Moldova) și Iași (estul României). Ceremonia a avut loc pe malul râului Prut, lângă Ungheni, la orele 14 (ora Republicii Moldova).

Günther Oettinger, comisarul european pentru energie, a declarat: “Aceasta este o zi istorică – sărbătorim faptul că Republica Moldova va fi direct conectată la piața europeană a gazelor naturale. Astfel, va fi sporită securitatea energetică a Republicii Moldova și va fi redusă dependența actuală față de un singur furnizor.”

Interconexiunea lungă de 42 de kilometri este prima conductă de gaz natural care face legătura dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Gazoductul “Ungheni – Iași” va avea o capacitate maximă anuală de 1 miliard de metri cubi, acoperind aproximativ o treime din consumul de gaz al Republicii Moldova. Împreună cu o nouă conductă lungă de 130 de kilometri și compresoarele care urmează să fie construite, noua interconexiune va livra gaze naturale orașului Chișinău, capitala Republicii Moldova. Pentru prima oară, Republica Moldova va putea primi gaze naturale direct de pe piețele Uniunii Europene și internaționale. Până în prezent, Republica Moldova este dependentă în totalitate de importurile de gaze naturale din Rusia și nu are o producție internă de gaze.

Comisia Europeană a aprobat deja o finanțare în valoare de 7 milioane de euro în cadrul Instrumentului european de vecinătate și de parteneriat și a programului de cooperare transfrontalieră România – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013. Guvernul României s-a angajat de asemenea să sprijine Republica Moldova cu suma de 9 milioane de euro. Costurile totale de construcție sunt estimate la 28 de milioane de euro.

Începând cu anul 2010 Republica Moldova este membră a Comunității Europene a Energiei, care își propune să integreze vecinii Uniunii Europene în piața internă europeană a energiei. Albania, Bosnia și Herțegovina, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Serbia, Ucraina și Kosovo sunt state membre. Uniunea Europeană își propune să integreze aceste țări în piața internă a energiei prin măsuri legislative, dar și prin stabilirea de conexiuni fizice.

sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com