Saptamana Europeana a Mobilitatii (16-22 septembrie) | “Clean air — it’s your move!”

saptamana_mobilitatii

S-a dat startul pentru saptamana europeana a mobilitatii, timp in care cetatenii sunt provocati sa adopte un stil de viata mai sanatos in privinta transportului. Calitatea slaba a aerului, poluarea au impact negativ atat asupra oamenilor ducand la diferite boli si la scurtarea sperantei de viata cat si asupra mediului, provocand schimbari climatice nocive. De aceea, cu ocazia acestei saptamani, ce se sarbatoreste in fiecare an, oamenii sunt incurajati sa renunte la masina in favoarea transportului in comun, a bicicletelor si a mersului pe jos.

In acest scop se organizeaza in fiecare an o competitie a initiativelor luate de fiecare municipalitate in aceasta directie, iar anul trecut castigatorul a fost Zagreb, capitala Croatiei. Vedeti mai jos un video promotional produs pentru promovarea realizarilor castigatorului din 2012.

In acelasi timp, la nivel european anul acesta este declarat Anul Aerului. Datorita noilor tehnologii Europa a facut progrese in problema emisiilor poluante din aer. Cu toate acestea ultimele cercetari arata ca ecosistemele sunt mai sensibile decat s-a crezut si in timp ce legislatia a adus unele imbunatatiri totusi emisiile automobilelor inca depasesc substantial limitele. Conform unui studiu Eurobarometru, cetatenii sunt ingrjiorati in privinta aerului pe care il respira, considerand insuficiente masurile luate pana in prezent, de aceea anul acesta Agentia Europeana de Mediu revizuieste politica in aceasta privinta.

Janez Potočnik, comisarul european pentru mediu, a declarat în legătură cu acest subiect: „Anul acesta ne concentrăm asupra impactului alegerilor noastre de fiecare zi asupra calității aerului și a stării noastre de sănătate. Orașelor le revine un rol important în ceea ce privește îmbunătățirea opțiunilor de transport existente. Prin creșterea gradului de sensibilizare a cetățenilor și prin oferirea unor alternative mai puțin poluante, orașele pot deveni mai atrăgătoare pentru locuitorii lor. Atunci când este vorba de calitatea aerului, dumneavoastră decideți!

Adoptand sloganul “Un aer mai curat – dumneavoastră decideți!”, Saptamana Europeana a Mobilitatii vrea sa sublinieze ca avem cu totii un rol de jucat, si ca inclusiv schimbarile mici, ca de exemplu naveta pe bicicleta versus cu masina, alegerea transportului in public sau mersul pe jos, pot imbunatati semnificativ calitatea aerului in localitatile europene.

Numarul total al oraselor participante pentru anul curent, 2013, este 1704. Vedeti agenda evnimentelor planificate in aceasta saptamana pentru fiecare oras aici.

surse:

Reprezentanta Comisiei Europene
Agenţia Europeană de Mediu

European Mobility Week

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com