Seminar UE in vederea accelerarii masurilor pentru reducerea somajului in randul tinerilor | Situatia Romaniei

photo credit: shutterstock.com
image credit: shutterstock.com

Comisia Europeana organizeaza maine, 11 iulie, un seminar special impreuna cu statele membre pentru a accelera punerea in practica a masurilor pentru reducerea somajului in randul tinerilor, astfel incat toate statele membre eligibile sa poata incepe sa primeasca fonduri cat mai curand posibil. Initiativa in discutie, „Locuri de munca pentru tineri” (ILMT), este o masura suplimentara de suport destinata regiunilor un rata somajului in randul tinerilor depaseste 25%, in completarea “Garantiei pentru tineret”.

Pentru a suplimenta sprijinul financiar acordat de UE regiunilor in care persoanele se confrunta cel mai mult cu inactivitatea si somajul in randul tinerilor, Consiliul si Parlamentul European au convenit sa creeze un instrument financiar specific – „Locuri de munca pentru tineri” (ILMT) — pentru statele membre cu regiunile in care rata somajului in randul tinerilor sub 25 de ani (sau, in cazul in care un stat membru decide astfel, de pana la 29 de ani) depaseste 25%. Finantarea ILMT include suma de 3 miliarde de euro dintr-o noua linie bugetara specifica a UE dedicata ocuparii fortei de munca in randul tinerilor (devansata pentru anii 2014-2015); o contributie cel putin egala va veni din alocarile din Fondul social european ale statelor membre.

Initiativa „Locuri de munca pentru tineri” este disponibila pentru a sprijini persoanele, in special NEET, mai degraba decat pentru a pune in aplicare reforme structurale (acesta din urma fiind sprijinita de FSE). ILMT poate fi utilizata pentru a sprijini activitati care includ o prima experienta la locul de munca, un stagiu, un contract de ucenicie, furnizarea de sprijin pentru infiintarea de intreprinderi pentru tinerii antreprenori, educatie si formare profesionala de calitate, programe de acordare a unei a doua sanse tinerilor care abandoneaza scoala si subventii specifice salariale si la recrutare. 20 de state membre, inclusiv Romania, sunt eligibile pentru finantare prin initiativa „Locuri de munca pentru tineri”, deoarece au astfel de regiuni. Prin finantarea acordarii directe de locuri de munca, de stagii, de contracte de ucenicie sau de cursuri de formare, initiativa „Locuri de munca pentru tineri” sprijina in mod direct aplicarea sistemelor nationale de garantie pentru tineret.

Cheltuielile sunt eligibile incepand cu 1 septembrie 2013, ceea ce inseamna ca finantarea se poate face retroactiv incepand cu acea data. Conform termenilor prevazuti in regulamentele adoptate de Consiliul de Ministri al UE si de Parlamentul European, autoritatile nationale trebuie sa prezinte Comisiei spre aprobare programe operationale care sa evidentieze masuri privind utilizarea finantarii prin Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor. Pana in prezent, Comisia a adoptat programul operational special ILMT al Frantei (IP/14/622)iar proiectul de program operational special ILMT al Italiei este in faza finala a discutiilor cu Comisia. Alte state membre, inclusiv Bulgaria, Croatia, Irlanda, Polonia si Suedia sunt, de asemenea, in curs de implementare a proiectelor care urmeaza sa fie finantate in cadrul initiativei „Locuri de munca pentru tineri”.

Propunerea Comisiei privind o garantie pentru tineret a fost prezentata in decembrie 2012 (a se vedea IP/12/1311 si MEMO/12/938), adoptata oficial de Consiliul de Ministri al UE la 22 aprilie 2013 (a se vedea MEMO/13/152) si aprobata de catre Consiliul European din iunie 2013. Logica garantiei pentru tineret este foarte simpla: sa garanteze ca niciun tanar nu ramane somer sau inactiv pentru mai mult de patru luni. Conform initiativei privind garantia pentru tineret, tinerii sub 25 de ani ar trebui sa primeasca o oferta de buna calitate de munca, de ucenicie, de stagiu sau de continuare a studiilor in termen de patru luni de la intrarea in somaj sau de la terminarea studiilor. O astfel de reforma structurala reprezinta o investitie in capitalul uman.

Toate cele 28 de state membre au prezentat planurile lor de punere in aplicare a garantiei pentru tineret si fac primii pasi catre infiintarea sistemelor de garantie pentru tineret (detaliile sunt disponibile aici). Comisia Europeana monitorizeaza implementarea Garantiei pentru tineret in cadrul Semestrului European.

Fondul social european, care furnizeaza peste 10 miliarde de euro anual in perioada 2014-2020, reprezinta cea mai importanta sursa de finantare din partea UE pentru a implementa garantia pentru tineret.

Situatia in Romania

Romania a depus Planul de Implementare al Garantiei pentru Tineret pe 24 decembrie 2013 si o actualizarea a acestuia in aprilie 2014. Se preconizeaza ca schema Garantia pentru Tineret va fi pusa in aplicare in 2014 si 2015 si ca va acoperi intreg teritoriul tarii.

Romania este eligila pentru a primi fonduri de la “Initiativa locuri de munca pentru tineri”, fiindu-i alocate fonduri in valoare de 105.99 milioane de euro pentru regiunile Centru, Muntenia-Sud si Sud-Est.

Marile provocari in implementarea Garantiei pentru Tineret in Romania sunt:

– Capacitate administrativa insuficienta a serviciilor publice de angajare de a oferi servicii individualizate tinerilor, prevazute ca principalul furnizior al Garantiei pentru Tineret;

– Furnizare rigida de servicii si oferta insuficient de diversa a masurilor de activare si training si educatie a tinerilor;

–  O mobilizare insuficienta pentru a ajunge la tinerii ne-inregistrati, in special tinerii romi;

– lipsa unei implicare autentice a sectorului privat in intiative de training si ucenicie, cart si training-uri pentru absolventi.

Tara noastra a realizat unele progrese in abordarea somajului in randul tinerilor. Autaritatile nationale au adoptat un plan national in aprilie 2014 care a fost urmat de imbunatatiri legislative in domeniul satgiilor de ucenicie si o noua lege in privinta stagiilor de training. Ca rezultat, la finalul anului 2013, circa 30 000 de tineri au primit o oferta de angajare si peste 44 000 de studenti au beneficiat de programe de orientare profesionala. In plus, au fost lansate doua programe de tipul Garantiei pentru tineret orientate catre 10 000 de tineri fara diploma de absolvire a liceului.

Recomandarea pentru Romania pe 2014 este sa intareasca masurile pentru o piata a muncii activa si capacitatea Agentiei Nationale a Fortei de Munca si sa acorde o atentie speciala activarii tinerilor ne-inregistrati. 

surse:

Reprezentanta Comisiei Europene

Comisia Europeana – Ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune