UE acorda sprijin Greciei in lupta contra incendiilor | Activarea Mecanismului UE de Protectie Civila

UE-protectie-civila

Premierul elen Alexis Tsipras a cerut ajutorul statelor europene pentru a stinge mai repede incendiile de mari proportii. Trei sate din sudul Greciei au fost evacuate din calea flăcărilor. Franța s-a numărat printre țările care au răspuns prompt solicitării și au trimis două avioane speciale pentru stingerea incendiilor și unul de recunoaștere. În prezent, situația este sub control, însă riscul rămâne.

În 2012 au existat nouă cereri de asistență. Este vorba de Bulgaria, Muntenegru, Albania, Slovenia, Bosnia și Herțegovina, Grecia și Portugalia, care au solicitat sprijin aerian. De asemenea, Spania a deschis un caz de pre-alertă. În 2013, Mecanismului Uniunii Europene de protecție civilă a fost activat pentru a răspunde cererilor de asistență pentru incendii forestiere în Bosnia Herțegovina și Portugalia, precum și pentru o pre-alerta în Bulgaria. În 2014, au existat cereri de asistența din Suedia și Grecia.

Atunci când avem de-a face cu un dezastru, fiecare minut contează. Un răspuns imediat, coordonat si pre-planificat salvează vieți. Centrul de Coordonare a Răspunsului în Situații de Urgenta (ERCC – Emergency Response Coordination Centre) a fost înființat în mai 2013, exact pentru acest motiv: pentru a permite Uniunii Europene si statelor sale membre sa răspundă rapid și în mod eficient la copleșitoarele dezastre naturale și artificiale.

Centrul este noua ‘inimă operaționala’ a Mecanismului UE de Protecție Civilă. El colectează informațiile primite de la serviciile naționale de monitorizare și le analizează în timp real, are capacitatea de a coordona acțiuni de intervenție simultane, în diferite zone, timp de 24 de ore / 7 zile pe săptămână.

Sursa:

Comisia Europeana – Lupta impotriva incendiilor
Comisia Europeana – UE acorda asistenta Greciei pentru stingerea incendiilor de vegetatie

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com