UE devansează desfășurarea misiunii de instruire în Mali

maliÎn contextul evoluțiilor recente din Mali, la 17 ianuarie 2013 miniștrii afacerilor externe din UE au decis să accelereze desfășurarea misiunii de instruire militară în Mali (EUTM Mali).

Consiliul a exprimat o poziție comună condamnând agresiunea grupărilor teroriste și a salutat reacția rapidă a Franței, sprijinită de alte state membre ale UE.

„Sunt foarte îngrijorată de acțiunile militare inițiate de grupări teroriste în nordul Maliului și condamn cu fermitate atacurile acestora împotriva forțelor maliene și ocuparea orașului Konna”, a afirmat Înaltul Reprezentat, Catherine Ashton. „Această situație evidențiază necesitatea unei implicări sporite și accelerate la nivel internațional pentru a sprijini reinstaurarea stabilității și a autorității statului pe întregul teritoriu malian, în conformitate cu Rezoluția 2085 a Consiliului de Securitate al ONU.”

Miniștrii l-au numit pe generalul de brigadă francez François Lecointre în calitate de comandant al misiunii. Prima echipă tehnică pentru această misiune va începe lucrările pregătitoare în Mali zilele următoare.

Misiunea va asigura instruire și consiliere pentru forțele maliene, pentru a le ajuta să reinstaureze integritatea teritorială a țării. Aceasta va asigura instruire militară de bază, precum și instruire și consiliere pentru forțele maliene în ceea ce privește comanda și controlul, logistica, resursele umane, precum și dreptul umanitar internațional, protecția civililor și drepturile omului. Misiunea nu se va implica în operații de luptă.

Consiliul a discutat, de asemenea, alte eventuale acțiuni ale UE în sprijinul statului Mali, precum asistența financiară și logistică pentru desfășurarea Misiunii internaționale de sprijin pentru Mali sub conducere africană (AFISMA) și alt sprijin direct pentru guvernul malian, care să-l ajute să facă față situației actuale. 50 milioane de euro vor fi rezervate pentru desfășurarea AFISMA.

UE menține cooperarea strânsă cu alte agenții internaționale, inclusiv Uniunea Africană, ECOWAS și ONU, pentru a asigura o acțiune coerentă la nivel internațional în această situație.

Sursa: Consiliul Uniunii Europene – UE devansează desfășurarea misiunii de instruire în Mali

Leave a Reply

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com