UE și SUA, acord privind importurile de carne de vită fără hormoni

Uniunea Europeană și Statele Unite – reprezentate prin Stavros Lambrinidis, ambasadorul UE în Statele Unite și Jani Raappana, șeful adjunct de misiune pentru președinția finlandeză a Consiliului UE, respectiv prin Robert Lighthizer, reprezentantul pentru comerț al SUA – au semnat pe data de 2 august a.c. la Washington D.C. un acord de revizuire a funcționării unui contingent existent pentru importurile de carne de vită fără hormoni în UE.

Acesta este un alt livrabil al cooperării promovate de declarația comună făcută de președinții Juncker și Trump în iulie 2018, care stabilește o agendă comercială bilaterală pozitivă între UE și SUA.

În 2009, UE și SUA au încheiat un memorandum de înțelegere (MoU), revizuit în 2014, care oferă o soluție la un litigiu de lungă durată în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), legat de utilizarea anumitor hormoni de stimulare a creșterii în producția de carne de vită. În temeiul acordului, UE a deschis un contingent de 45 000 de tone de carne de vită netratată cu hormoni, destinat unor furnizori calificați, printre care se numără și Statele Unite.

Acordul semnat este în deplină conformitate cu normele OMC și stabilește alocarea, în mod eșalonat, pe o perioadă de 7 ani, a unei cantități de 35,000 de tone din acest contingent către SUA, restul cantității rămânând disponibil pentru toți ceilalți exportatori.

Sursa: Comunicat de presă al CE – Uniunea Europeană și Statele Unite semnează un acord privind importurile de carne de vită fără hormoni 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com