Umanitatea, imparțialitatea, neutralitatea și independența – principiile ce guvernează acțiunea umanitară a Uniunii Europene

EU-Aid-to-Haiti

Uniunea Europeană, liderul mondial al asistenței umanitare 

Pentru 2016, Comisia Europeană a adoptat cel mai mare buget inițial pentru ajutor umanitar de până acum, și anume 1,1 miliarde €. Acest buget record a fost propus întrucât nevoile umanitare mondiale se amplifică pe măsură ce crește numărul de refugiați și de persoane strămutate, ca urmare a conflictelor armate, a dezastrelor naturale cu un impact tot mai mare, a schimbărilor climatice și a crizei economice.

Chiar dacă dezastrele naturale, precum cutremurul din Nepal, au afectat milioane de persoane în 2015, principalul motor al nevoilor umanitare au fost conflictele armate.

Anul trecut a fost marcat de patru urgențe majore (Siria, Irak, Yemen, Sudanul de Sud), urgențe de criză de cel mai înalt nivel, conform clasificării Organizației Națiunilor Unite. În 2015, s-au înregistrat cele mai ridicate cote de strămutare forțată de la Al Doilea Război Mondial.

O mare parte din ajutorul umanitar al UE merge, așadar, către refugiați și persoane strămutate, Comisia Europeană acordând peste 1 miliard €, adică aproximativ 73 % din bugetul său anual pentru ajutor umanitar în 2015, pentru proiecte care vin în ajutorul refugiaților și al persoanelor strămutate în interiorul țării. Cea mai mare parte a ajutorului umanitar pentru refugiați constă în asistență alimentară și nutrițională (47 %). Alte domenii principale de ajutor sunt sănătatea (13 %), apa, salubritatea și igiena (10 %), adăpostul și articolele nealimentare (9 %) și protecția (8 %).

Având în vedere crizele umanitare fără precedent care au marcat anul 2015, Comisia Europeană a îndreptat ajutorul umanitar spre persoanele cu cele mai mari nevoi și spre cele mai vulnerabile, consolidându-și în același timp reacția la nivel de politici. La Summitul mondial umanitar din mai 2016, primul astfel de summit organizat vreodată, UE a salutat lansarea „Marelui Pact”, prin care cel puțin 1 miliard US$ urmează să fie redirijați în următorii cinci ani spre prima linie a acțiunii umanitare, acolo unde este cel mai mult nevoie.

Ajutorul umanitar este în totalitate imparțial și independent, fiind acordat organizațiilor neguvernamentale și internaționale, Organizației Națiunilor Unite și societăților de Cruce Roșie.

Lucrătorii umanitari: o meserie tot mai periculoasă

În ultimii 19 ani, atacurile majore au făcut în rândul lucrătorilor umanitari aproape 4000 de victime, din care peste o treime au murit. Victimele atacurilor sunt în majoritate cetățeni care își desfășoară activitatea în propriile țări.

Atacurile comise asupra personalului umanitar au scăzut între 2013 și 2015, dar acest lucru nu înseamnă că profesia a devenit mai sigură. Această diminuare a atacurilor a fost cauzată de reducerea personalului umanitar trimis pe teren, reducere care, la rândul său, a fost cauzată de lipsa de securitate.

Atacurile îndreptate asupra personalului umanitar constituie o încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar. Responsabilitățile pe care le au părțile statale și nestatale în timpul conflictelor armate includ dreptul de a primi asistență umanitară, protecția civililor, inclusiv a personalului medical și umanitar, și drepturile la protecție ale grupurilor vulnerabile.

Uniunea Europeană s-a angajat să promoveze respectarea și însușirea la nivel mondial a dreptului internațional umanitar. De asemenea, Comisia Europeană finanțează cursuri de formare în dreptul internațional umanitar pentru personalul civil și militar implicat în operațiunile de gestionare a crizelor pe care le desfășoară UE.

Pentru informații suplimentare

Site-ul internet al Direcției Ajutor Umanitar și Protecție Civilă (ECHO) din cadrul Comisiei Europene:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Site-ul internet al comisarului european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides:

http://ec.europa.eu/commission/2014-2019/stylianides_en

Solidaritatea în acțiune:

http://ec.europa.eu/echo/files/core_achievements/solidarity_in_action/index_en.htm?#intro

Sursa: Comisia Europeană

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com