Un parteneriat mai puternic cu Asia Centrală

Uniunea Europeană își prezintă viziunea privind un parteneriat reînnoit cu Asia Centrală, modernizându-și strategia privind relațiile cu această regiune, strategie conturată pentru prima dată în 2007.

La 15 mai, Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate au prezentat o nouă viziune pentru un parteneriat mai puternic cu următoarele cinci țări din Asia Centrală: Kazahstan; Republica Kârgâzstan; Tadjikistan; Turkmenistan și Uzbekistan. 

„Asia Centrală a fost dintotdeauna o regiune-cheie: grație istoriei sale, culturii sale și rolului său de verigă între Est și Vest. În prezent, caracterul său strategic este și mai însemnat, pe fondul unei dinamici interne și regionale pozitive, precum și al unor provocări mondiale tot mai mari, care necesită un parteneriat consolidat. Reziliența și prosperitatea vor fi pilonii cooperării noastre cu Asia Centrală, ai sprijinului nostru pentru dezvoltarea durabilă și procesele de reformă, în beneficiul cetățenilor noștri.” 

Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Federica Mogherini

Comunicarea comună propune concentrarea viitoarelor angajamente ale UE asupra a două aspecte:

  • crearea de parteneriate pentru reziliență, prin consolidarea capacității statelor din Asia Centrală de a depăși șocurile interne și externe și prin întărirea capacității lor de a adopta reforme,
  • crearea de parteneriate pentru prosperitate, prin sprijinirea modernizării economice, prin promovarea conectivității durabile și prin realizarea de investiții în tineret.

În plus, UE este hotărâtă să investească în cooperarea regională în Asia Centrală, ajutând țările din această regiune să promoveze dialogul și cooperarea în propriul lor ritm.

Sursa: Comunicat de presă al CE

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com