Unde vor fi investiţi 22 miliarde de euro in următorii 7 ani?

inovatie

Comisia Europeană, statele membre ale UE şi industria europeană vor investi peste 22 de miliarde EUR în următorii şapte ani în domeniul inovării pentru sectoarele care generează locuri de muncă de înaltă calitate. Cea mai mare parte a investiţiilor are ca destinaţie cinci parteneriate public-privat în ceea ce priveşte medicamentele inovatoare, aeronautica, industriile ecologice, pilele de combustie şi hidrogen, precum şi electronica.

Aceste parteneriate de cercetare vor stimula competitivitatea industriei din UE în sectoare care furnizează deja peste 4 milioane de locuri de muncă. De asemenea, acestea vor găsi soluţii la provocările majore pentru societate care nu sunt soluţionate suficient de rapid prin acţiunea exclusivă a forţelor pieţei, cum ar fi reducerea emisiilor de dioxid de carbon sau furnizarea următoarei generaţii de antibiotice (NOTA/13/669). Pachetul propune, de asemenea, extinderea unei iniţiative de regrupare a investiţiilor în cercetare şi inovare în domeniul gestionării traficului aerian, în sprijinul cerului unic european (IP/13/664).

José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a declarat: „UE trebuie să-şi păstreze poziţia de lider în sectoarele mondiale ale tehnologiilor strategice care oferă locuri de muncă de înaltă calitate. Acest pachet de investiţii în domeniul inovării combină fonduri publice şi private pentru a-şi atinge obiectivele. Aceasta este o demonstraţie perfectă a modului în care bugetul UE este un buget pentru creştere.” În general, o propunere de investiţii în valoare de 8 miliarde EUR pentru următorul program de cercetare şi inovare al UE, Orizont 2020, va asigura aproximativ 10 miliarde EUR din partea industriei şi aproape 4 miliarde EUR din partea statelor membre ale UE.

Comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Aceste iniţiative nu numai că participă la consolidarea economiei noastre, ele reprezintă o investiţie pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii. Cooperarea ne va permite să abordăm aspecte cărora nicio societate sau ţară nu poate le face faţă singură.”
Context
Iniţiative tehnologice comune (ITC) sunt accesibile unei game largi de sectoare industriale din Europa, inclusiv IMM-urilor, toate tipurile de organizaţii de cercetare având posibilitatea de a depune cereri de finanţare. Comisia a elaborat noi iniţiative în parteneriat strâns cu industria, care, la rândul său, a angajat resurse financiare substanţiale. Au fost introduse modificări majore pentru abordarea criticilor potrivit cărora iniţiativele actuale sunt prea complexe şi participarea la acestea este dificilă.
ITC-urile referitoare la Iniţiativa pentru medicamente inovatoare, Clean Sky şi Pile de combustie şi hidrogen există, toate, în prezent, în timp ce iniţiativa tehnologică comună privind industria electronică va combina două parteneriate actuale. Iniţiativa tehnologică comună privind industriile ecologice este o iniţiativă nouă. În prezent sunt necesare noi propuneri legislative pentru a stabili iniţiativele din contextul următorului program de cercetare şi inovare al UE, Orizont 2020, care sunt supuse aprobării Parlamentului European şi a Consiliului.
Pachetul include, de asemenea, patru parteneriate public-privat între Comisia Europeană şi statele membre ale UE: noi tratamente împotriva bolilor legate de sărăcie, tehnologii de măsurare a competitivităţii industriale, sprijin pentru IMM-urile de înaltă tehnologie şi soluţii pentru ca persoanele în vârstă şi persoanele cu handicap să trăiască în condiţii de siguranţă în casele lor.
De asemenea, comunicarea Comisiei care însoţeşte propunerile legislative stabileşte modul în care Comisia intenţionează să consolideze angajamentul industrial în cadrul programului Orizont 2020, prin dezvoltarea de noi parteneriate public-privat, de exemplu în domeniile automobilelor ecologice, clădirilor eficiente din punct de vedere energetic, fabricilor viitorului, industriilor prelucrătoare durabile, roboticii şi fotonicii.
Cele cinci parteneriate public-privat, denumite „iniţiative tehnologice comune” (ITC), sunt:

  • Inițiativa privind medicamentele inovatoare 2 (IMI2): pentru elaborarea generației următoare de vaccinuri, medicamente și tratamente, cum ar fi noi antibiotice (Link către fișa descriptivă )
  • Pile de combustie și hidrogen 2 (FCH2): pentru extinderea utilizării unor tehnologii nepoluante și eficiente în transporturi, industrie și energie (Link către fișa descriptivă )
  • Clean Sky 2 (CS2): pentru proiectarea unor aeronave mai ecologice, mai silențioase cu mult mai puține emisii de CO2 (Link către fișa descriptivă )
  • Industrii ecologice (BBI): pentru utilizarea resurselor naturale regenerabile și a tehnologiilor inovatoare pentru produse cotidiene mai ecologice (Link către fișa descriptivă )
  • Componente și sisteme electronice (ECSEL): pentru a stimula capacitățile europene de fabricare a produselor electronice, (Link către fișa descriptivă și NOTA/13/673)

Sursa: Reprezentanţa Comisiei Europene ân România

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com