Abordarea cauzelor profunde ale migratiei, prioritatea numarul unu a planului adoptat la Valletta

vallettasummit2015La Valletta a avut loc in zilele de 11-12 noiembrie Summit-ul Internațional pe tema migratiei, inițiat de Consiliul European. Au fost invitate 90 de delegații din țările Uniunii Europene, țările continentului African, Națiunile Unite, organizații ale UE și mondiale implicate în procesul de gestionare a problematicii migrației.

În ultima perioadă, UE s-a confruntat cu un număr fără precedent de migranți și refugiați ajunși în Europa. Aceștia și-au părăsit țările de origine din diferite motive, precum conflictele, instabilitatea politică și economică, încălcările drepturilor omului și sărăcia.

UE, împreună cu statele membre, a adoptat o serie de măsuri pentru a aborda provocările generate de migrație. Însă migrația nu reprezintă o problemă de interes doar pentru Europa. Țările de origine și de tranzit ale fluxurilor de migrație neregulamentară trebuie să fie de asemenea implicate.

Conform declaratiei lui Donald Tusk, președintele Consiliului European, la Valetta au fost adoptate o declarație politică și un plan de actiune. Elementele planului de acțiune sunt concepute astfel încât:
– Unu, să abordeze cauzele profunde ale migrației;
– Doi, să crească nivelul cooperării în materie de migrație legală și mobilitate;
– Trei, să consolideze protecția persoanelor strămutate;
– Patru, să împiedice și să combată introducerea ilegală de persoane și traficul de ființe umane; și
– Cinci, să producă progrese în returnarea persoanelor care nu au drept de ședere în Europa.

De asemenea, s-a agreat asupra unei liste lungi de acțiuni foarte concrete care urmează să fie puse în aplicare până la sfârșitul lui 2016. Câteva exemple de acțiuni propuse:
– Lansarea unor proiecte menite să crească oportunitățile de angajare în regiunile de origine și de tranzit ale migranților din estul, nordul și vestul Africii.
Dublarea numărului de burse pentru studenți și cercetători disponibile prin programul Erasmus+.
– Instituirea unor programe regionale de dezvoltare și protecție în Cornul Africii și în Africa de Nord până la jumătatea lui 2016.
– Instituirea unei echipe comune de anchetă în Niger împotriva introducerii ilegale și a traficului de migranți ca proiect pilot; de utilizat eventual în alte țări sau regiuni dacă se dovedește a fi folositor.
Facilitarea returnărilor, de preferat voluntare, parcurgând o serie de etape concrete, cum ar fi vizite în Europa ale personalului african din domeniul imigrației pentru a ajuta la verificarea și identificarea naționalităților migranților în situație neregulamentară.

Uniunea Europeană lansează Fondul de ajutor in situatii de urgenta pentru continentul African in valoare de 1.8 miliarde euro, cu scopul de a sprijini diferitele regiuni in gestionarea fluxului migratiei. Tarile membre ale UE si Elvetia au contribuit la acest fond cu donatii cu valori intre 50.000 si 15.000.000 Euro.

Link-uri utile

Pagina Summit-ului de la Valletta

Lista delegatiilor

Fondul UE de ajutor in situatii de urgenta pentru Africa