Eliminarea tarifelor de roaming in UE incepand cu 1 iulie 2014

eu_roaming
Eliminarea tarifelor de roaming în Uniunea Europeană de la 1 iulie este un proiect al Comisiei Europene, care, dacă va primi undă verde de la Parlamentul European, le va crea utilizatorilor condițiile de a vorbi cu aceleași tarife ca în țara lor.

Operatorii telecom din Europa obtin anual 3,4 miliarde de lire sterline pe urma roaming-ului, britanicii întorcându-se cu facturile de telefonie mobilă cu 120 de lire mai mari după o călătorie în UE, conform Daily Mail. Analiştii spun însă că planul CE ar duce la creşterea tarifelor de telefonie mobilă în ţările UE, pentru că operatorii vor căuta modalităţi de a atrage veniturile pierdute.

Comisarul european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes a declarat recent că doreşte unificarea pieţelor telecom din Uniunea EuropeNeelie Kroes, vicepresedinte CE Digital Agenda: “Multi dintre noi viseaza la o piata unica, integrata, iar intr-o astfel de piata nu exista roaming, pentru ca acesta tine de granita, iar granitele nu mai exista”.

Pana la disparitia tarifelor de roaming, romanii plecati peste hotare vor vorbi la tarife mai mici decat anul trecut. De la 1 iulie intra in vigoare noul plafon Eurotarif.

Asa ca pentru un apel efectuat vor plati 30 de eurocenti pe minut, iar pentru un sms trimis 10 eurocenti. Fiecare apel primit va fi taxat cu 9 eurocenti. Si pretul traficului de date pe internet scade. De asemenea, tot de luna viitoare, un megabit va costa 55 de eurocenti.

Astfel, o convorbire in roaming de 5 minute din Spania catre Romania, va costa de la 1 iulie 1,5 euro. Aceeasi conversatie, dar in sens invers, din Romania catre Spania, va costa 45 de centi.

Daca in acest moment suntem obligati sa folosim serviciile de roaming ale operatorului de telefonie la care avem abonamentul sau cartela, de anul viitor acest lucru se va schimba.

Eduard Lovin, director executiv ANCOM: “De anul viitor, deci 2014, va exista si posibilitatea achizitionarii serviciilor de roaming de la un alt operator fata de acela la care abonatul are contract, abonament sau cartela preplatita”.

In 2012, veniturile operatorilor de telefonie provenite din serviciile de voce, sms si date in roaming au fost de aproape 100 milioane euro.

 Tarifele de roaming – valori maxime admise

roaming_tarrif

Leave a Reply