Impozitarea echitabilă: identificarea jurisdicțiilor fiscale necooperante

impozitare-echitabila-UE

Comisia Europeană lucrează la elaborarea unei prime liste comune a UE care va cuprinde jurisdicțiile fiscale necooperante, începând prin a prezenta o evaluare prealabilă („tablou de bord al indicatorilor”) a tuturor țărilor terțe în raport cu o serie de indicatori principali.

În ianuarie 2016, Comisia a lansat un proces în trei etape de stabilire a  listei comune la nivelul UE în cadrul agendei sale mai ample de combatere a evaziunii și a fraudei fiscale. În abordarea problemelor legate de țările terțe care refuză să respecte normele internaționale de bună guvernanță în domeniul impozitării, o listă comună la nivelul UE a jurisdicțiilor necooperante va avea mult mai multă greutate în comparație cu actualul mozaic al listelor naționale. Totodată, o astfel de listă va împiedica entitățile care practică planificarea fiscală agresivă să abuzeze de neconcordanțele existente între diferitele sisteme naționale.

Obiectivul este publicarea listei definitive a jurisdicțiilor necooperante până la sfârșitul anului 2017. Statele membre și-au exprimat deja sprijinul pentru această abordare, care se bucură și de susținerea puternică a Parlamentului European.

Lista comună la nivelul UE este concepută ca o opțiune „de ultimă instanță”. Ea va fi un instrument utilizat în relațiile cu țările terțe care refuză să respecte principiile bunei guvernanțe fiscale, atunci când toate celelalte încercări de stabilire a unei colaborări cu aceste țări vor fi eșuat.

Pentru informații suplimentare, a se vedea:

MEMO/16/2997

Tabloul de bord al indicatorilor

 

Sursa: Comisia Europeană

 

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com