Parlamentari pentru pace – initiativa diplomatica PE in Orientul Mijlociu

©BELGA_EYEVINE
Ierusalim ©BELGA_EYEVINE

Parlamentul “sprijina in principiu recunoasterea statului palestinian si solutia bazata pe doua state si considera ca acestea ar trebui insotite de dezvoltarea tratativelor de pace care ar trebui sa avanseze”, se arata intr-o rezolutie votata miercuri, 17 decembrie 2014.

Pentru a sprijini eforturile diplomatice ale UE in procesul de pace din Orientul Mijlociu, PE a decis lansarea unei initiative ”Parlamentari pentru Pace”, care sa aduca impreuna deputati europeni si deputati israelieni si palestinieni. Rezolutia a fost elaborata de cinci grupuri politice si a fost votata in Parlament ca text unic, cu 498 de voturi la 88 si 111 abtineri.

Parlamentul “isi reafirma sprijinul ferm in favoarea unei solutii pe baza frontierelor din 1967, cu Ierusalim servind drept capitala pentru ambele state, respectiv un stat Israel sigur si un stat palestinian independent, democratic, contiguu si viabil, convietuind alaturi in pace si securitate pe baza dreptului la autodeterminare si a respectului deplin al dreptului international”.

Deputatii condamna, in cei mai puternici termeni, toate actele de terorism sau violenta. Deputatii au subliniat importanta consolidarii autoritatii guvernului consensual palestinian si au cerut tuturor factiunilor palestiniene, inclusiv Hamas, sa puna capat divizarii interne.

Rezolutia ”subliniaza faptul ca, in conformitate cu dreptul international, coloniile sunt ilegale”, cere UE sa devina un facilitator real in procesul de pace din Orientul Mijlociu si cere Înaltului Reprezentant al UE pentru politica externa sa faciliteze o pozitie comuna a UE in acest scop.

Deputatii europeni au decis sa lanseze o initiativa ”Parlamentari pentru Pace” care sa aduca impreuna deputati europeni, precum si deputati din parlamentele israelian si palestinian, pentru a ajuta la progresele pe agenda pentru pace si a fi complementara eforturilor diplomatice ale UE.

sursa: Parlamentul European