Romania participa in grupul la nivel inalt pentru asigurarea aprovizionarii cu gaze naturale

gas_pipelineReprezentantii Romaniei, precum si ai altor 8 state membre UE, fac parte din grupul la nivel inalt pe tema interconectarii in domeniul gazelor naturale in Europa centrala si de sud-est (CESSEC), grup ce are ca obiectiv final asigurarea aprovizionarii din cel putin trei surse diferite a statelor din regiune.

Romania participa in grupul la nivel inalt pentru asigurarea aprovizionarii cu gaze naturale
Scopul CESSEC este de a stabili o foaie de parcurs in ceea ce priveste prioritatile regionale privind dezvoltarea infrastructurii necesare si cresterea securitatii aprovizionarii cu gaze.

Prima reuniune de lucru a grupului la nivel inalt a avut loc la Sofia in data de 9 ianuarie 2015. Reprezentantii statelor membre au discutat cu dl Maroš Šefčovič, vicepresedinte al Comisiei Europene pentru Uniunea energiei, si cu dl Miguel Arias Cañete, comisar european pentru politici climatice si energie. Discutiile s-au purtat in jurul aspectelor interne si externe ale situatiei din zona in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze, acordandu-se o atentie sporita interconectarii si folosirii optime a infrastructurii deja existente.

Dupa aceasta reuniune a grupului la nivel inalt, urmeaza sa fie efectuate analize la nivel de experti pentru a identifica segmentele-lipsa si alte bariere care impiedica integrarea efectiva a pietei la nivel european. Grupul a agreat asupra adoptarii, pana la inceputul verii, a unui plan de actiune cu rezultate concrete pentru a accelera realizarea proiectelor identificate. Punerea sa in aplicare va fi monitorizata in mod regulat, contribuind astfel la eliminarea fragmentarii pietei si la prevenirea unor potentiale crize de aprovizionare.

sursa: Reprezentanta Comisiei Europene