S-au ales castigatorii concursului Reporter/Blogger European 2013!

reporter_europeanCinci jurnalisti si trei bloggeri au fost desemnati castigatorii celei mai recente editii a programului ”Reporter European”, organizat de Reprezentanta Comisiei Europene si de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania. Concursul ”Reporter European” – editia anului 2013 – s-a adresat jurnalistilor si bloggerilor care, pe parcursul anului trecut, au abordat una dintre cele doua teme: Anul european al cetatenilor si alegerile pentru Parlamentul European din 2014.

Participantii au avut posibilitatea sa-si inscrie materialele intr-una din cele trei sectiuni: presa video, presa audio si presa scrisa si online, in timp ce, la dispozitia bloggerilor a fost pusa o categorie speciala, intitulata ”Blogger European”.

Concurenţii desemnati castigatori sunt:

1. Presa scrisa si online

Premiul I: Claudiu Zamfir (Hotnews), pentru materialul despre Anul european al cetatenilor, “Cand tabloidele britanice anunta “pustiirea” Romaniei”;

Premiul II: Alina Matis (Gandul.info), pentru materialul despre Anul european al cetatenilor, “Why don’t you come over?” Oana Romocea, cercetatoarea romanca de la Oxford: “Pana sa incepeţi voi campania, aveai o ezitare sa spui ca eşti roman”;

Premiul III: Mihai Calin (Viata Medicala), pentru cele doua materiale despre Anul european al cetatenilor, “Sunt cetatean european. Și nu-mi cunosc drepturile” si “Care e cel mai creativ partid european?”.

2. Presa video

Premiile I si II nu s-au acordat

Premiul III: Manuela Strinu (Digi 24), pentru materialul despre Anul european al cetatenilor, “Portretul robot al cetateanului european, realizat cu ajutorul locuitorilor judetului Timis”.

3. Presa audio

Premiul I: Liliana Nicolae, (Radio Romania Actualitati), pentru materialul despre Anul european al cetatenilor, “Drepturi si obligatii in Uniunea Europeana”.

Premiile II si III nu s-au acordat

Castigatorii sectiunii “Blogger European” sunt:

Premiul I: Anamaria Ghiban

Premiul II: Irina Bartolomeu

Premiul III: Lucian Branea

Cei trei bloggeri au fost premiati pentru intreaga lor activitate, juriul apreciind interesul sustinut aratat tematicii concursului si capacitatea de a gasi unghiuri “umane”, unor teme europene, ce pot parea abstracte.

Printre criteriile de selectie care au stat la baza jurizarii, se numara: relevanta materialului pentru tema propusa, acuratetea informatiei, originalitatea perspectivei din care e tratat subiectul și capacitatea subiectului ales de a genera dezbatere publica.

Juriul a fost alcatuit din Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Luca Niculescu, redactor-sef RFI, bloggerii Cristina Bazavan si Cristian China-Birta, Carmen Praja, asistent in cadrul departamentului de presa al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania (RCE) si Madalina Mihalache, sef al Biroului de Informare a Parlamentului European in Romania.

Cei opt castigatori vor fi premiati in data de 12 decembrie, in cadrul unei receptii organizate de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania. De asemenea, castigatorii premiului I urmeaza sa efectueze un stagiu de trei saptamani la Bruxelles, pentru a lucra ca si corespondent de presa acreditat la institutiile europene; castigatorii premiului II vor efectua o vizita intr-unul din statele membre ale UE sau la institutiile europene pentru intalniri sau interviuri cu oficiali ai Comisiei Europene, membri ai Parlamentului European sau reprezentanti ai autoritatilor nationale; castigatorii premiului III vor fi premiati cu cate o tableta iPad 4.

sursa: Reprezentanta Comisiei Europene