Tinerii timisoreni vor fi europarlamentari pentru o zi | Conferinta din 10 aprilie este ultimul eveniment al campaniei derulate de Europe Direct Timisoara in pregatirea alegerilor 2014

 parlamentEU

Ce face un lobbyist in Bruxelles? care sunt responsabilitatile unui deputat european? cum se aproba legislatia europeana? cat de mult conteaza votul meu? Iata cateva dintre intrebarile la care vor gasi raspuns cei peste 200 de tineri participanti la conferinta “Europarlamentar pentru o zi”. Conferinta va avea loc la Timisoara, in data de 10 aprilie 2014, in sala mutifunctionala a Consiliului Judetean Timis. Evenimentul este organizat de Centrul de Informare Europe Direct Timisoara – Fundatia Student Plus, in parteneriat Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti, Biroul de Informare al Parlamentului European, Consiliul Judetean Timis, Institutia Prefectului Judetului Timis, Inspectoratul Scolar Timis si universitatile timisorene.

 

In perioada noiembrie-martie 2014, Centrul de informare Europe Direct Timisoara a desfasurat 10 evenimente informativ-educative in institutiile de invatamant din judetele Timis si Caras-Severin. Acestea i-au ajutat pe cei aproximativ 350 de tineri liceeni si studenti sa isi formeze o viziune mai pertinenta si mai complexa cu privire la rolul institutiilor Uniunii Europene in viata lor si, mai ales, la contributia importanta pe care tanara generatie o poate aduce la progresul Uniunii. In cadrul prezentarilor, dialogurilor si activitatilor practice, tinerii au aflat despre garantia pentru tineret, proiectele educative cu finantare europeana si despre importanta dezvoltarii unei perspective de antreprenor sau de manager de proiecte europene. Alaturi de echipa Europe Direct, prezentarile au fost sustinute si de tineri voluntari, care au vorbit despre experienta lor cu proiectele de tineret precum Erasmus, mobilitatile internationale sau serviciul european de voluntariat. Si pentru ca se apropie alegerile pentru Parlamentul European, tinerii au fost interesati sa stie mai multe despre organizarea si functionarea Parlamentului European, despre atributiile si codul de conduita al eurodeputatilor, si au putut sa vorbeasca deschis despre motivatia lor a participa sau nu la vot.

 

Care este provocarea cu care au ramas tinerii dupa aceste evenimente? Au fost indemnati sa nu fie spectatori, ci creatori de opinie si actori activi in solutionarea problemelor existente in societate.

 

Conferinta “Europarlamentar pentru o zi” este evenimentul ce va incheia acest sir de activitati adresate tinerilor care vor vota pentru prima oara la alegerile din 25 mai 2014. Conferinta va reuni liceenii din ani terminali si studentii intr-o simulare a unei proceduri legislative ordinare, procedura obisnuita prin care este adoptata legislatia europeana. Tinerii vor invata “jucand” diferite roluri. Inca de la inscriere, ei vor opta pentru una dintre pozitiile de membru al parlamentului european, membru al Consiliului Uniunii Europene (a nu se confunda cu Consiliul European), de jurnalist sau de lobbyist. In cadrul conferintei vor exista, de asemenea, momente artistice si o expozitie  cu lucrarile realizate de copii si tineri in cadrul “Scolii altfel”.

Formularul online de inscriere la conferinta este disponibil >>> aici
europarlamentar41day_poster

Imagini de la activitatile pentru tineri, perioada noiembrie 2013-martie 2014 

  • Noiembrie 2013 – Universitatea de Vest si Universitatea Politehnica din Timisoara
  • Ianuarie 2014 -Liceul Teoretic Mircea Eliade din Resita
  • Februarie 2014 – Liceul Dositei Obradovici, Liceul William Shakespeare, Colegiul Tehnic Ion Mincu si Universitatea Tibiscus din Timisoara
  • Martie 2014 – Liceul Bela Bartok din Timisoara