UE aloca 145 milioane de euro pentru protejarea țărmului românesc al Mării Negre, prin programul “Mediu”

tarmul_marii_negreComisia Europeană a aprobat o investiție de peste 145 milioane de euro în cadrul Fondului de coeziune pentru un proiect de mediu destinat țărmului Mării Negre din sud-estul României. Regiunea atrage peste 8 milioane de turiști anual, iar reabilitarea coastei i-ar aduce un plus de atracție, fiind benefică atât pentru companii, cât și pentru locuitorii din zonă.

Proiectul se va concentra pe cinci dintre zonele de coastă cele mai expuse procesului de eroziune accelerată, care măsoară în total 7,3 km. Cunoscut oficial sub numele de „Protejarea și reabilitarea părţii sudice a litoralului Mării Negre din zona metropolitană Constanța și zona Eforie Nord”, proiectul constă, în principal, în investiții în infrastructura de protecție a țărmului. Se va încerca stoparea procesului de eroziune prin construirea unor protecții noi și realimentarea plajelor cu nisip.

Comentând decizia respectivă, comisarul european pentru politica regională Johannes Hahn a declarat: „proiectul este un exemplu concret pentru modul în care fondurile structurale contribuie atât la protecția mediului, cât și la dezvoltarea economică regională. Aceste investiții de-a lungul coastei Mării Negre ajută la minimizarea efectelor eroziunii costiere, în avantajul turiștilor și al locuitorilor din zonă. Măsurile respective vor îmbunătăți, de asemenea, atractivitatea regiunii din punctul de vedere al dezvoltării afacerilor și turismului.”

În plus, reducând riscul producerii de inundații, proiectul va contribui la evitarea unor posibile costuri semnificative: daune materiale de milioane de euro. Riscurile legate de sănătatea și securitatea turiștilor și locuitorilor din zonă se vor reduce, de asemenea, substanțial. Proiectul va asigura extinderea plajei cu 33 ha până în 2015 și se estimează că aproximativ 278.000 de locuitori vor beneficia de reabilitarea țărmului. Se preconizează că proiectul va genera aproximativ 250 de locuri de muncă.

Prin decizia de astăzi este aprobată contribuția UE pentru derularea primei faze a proiectului. Investiția are loc în cadrul programului „Mediu”. Uniunea Europeană va aloca, prin intermediul Fondului de coeziune, 145 milioane de euro, investiția totală ridicându-se la 170 milioane de euro.

Context:

Proiectul face parte dintr-o inițiativă mai amplă, pe termen lung, în contextul Recomandării privind managementul integrat al zonelor costiere și al Directivei-cadru privind stategia UE pentru mediul marin.

Acesta este un “proiect major”, investiția totală (TVA inclus) ridicându-se la peste 50 milioane de euro. În cazul proiectelor majore se aplică o decizie specială a Comisiei Europene, în timp ce alte tipuri de proiecte sunt aprobate la nivel național sau regional.

României i-au fost alocate aproximativ 19 miliarde de euro ca volum total de finanțare în cadrul politicii de coeziune în perioada 2007-2013.

util: Proiecte majore finanțate de UE

sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Leave a Reply