Ziua Europei, marcată la Timișoara și Reșița prin expoziții, spectacole și evenimente educative | Fotoreportaj Europe Direct Timișoara

Sub motto-ul ”Celebrăm o Europă a păcii, prosperă și unită”, evenimentele dedicate sărbătorii europene, dar și aniversării a 10 de ani de apartenență a României la Uniunea Europeană, la Timișoara și Reșița, au adus diversitate culturală, momente artistice, sport, informare și educație europeană 

Timișoara: Ziua Europei – ediția a X-a

Și în acest an, Centrul de Informare Europe Direct Timișoara a fost implicat în organizarea evenimentului pentru publicul larg desfășurat pe parcursul a două zile la Timișoara, 6 și 9 mai, alături de instituțiile partenere: Intituția Prefectului Județul Timiș, Consiliul Județean Timiș, Primăria Municipiului Timişoara, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Timiş, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Timiş și Garnizoana Timișoara.

Evenimentul ce a avut loc în 6 mai la Muzeul Satului Bănățean a luat forma unui adevărat festival european unde diversitatea culturală a fost la ea acasă. Sute de timișoreni s-au bucurat de multitudinea de momente artistice și activități și prezentări pregătite de organizațiile partenere. Începând cu ora 10:00 elevii timișoreni s-au întrecut în diverse competiții sportive de volei și mini-fotbal. 

Tramvaiul aniversar ”Europa”
”The making of” si festivitatea de plecare din statia Libertatii, in prezenta domnului Prefect Mircea Băcală. Tramvaiul a fost pictat de o echipă de studente de la Facultatea de Arte, coordonată de lect.univ.dr. Corina Nani.

Punctul de informare Europe Direct

Reșița: Festivalul Județean dedicat Zilei Europei

Reşiţenii s-au bucurat de cea de-a doua ediție a Festivalului Judeţean dedicat Zilei Europei. Evenimentul s-a desfăşurat în trei secţiuni, pentru profesioniști, respectiv liceeni şi studenţi, la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, iar pentru învățământul preșcolar și preuniversitar la Liceul de Arte „Sabin Păuţa” din Reşiţa.

Sala Lira, Resita: 9 mai 2017

La Sala „Lira” a Liceului de Arte „Sabin Păuţa” a avut loc un spectacol de muzică clasică şi contemporană, dansuri tradiţionale din spaţiul european, momente poetice. Sub coordonarea prof. prof. Marian Truțulescu, a fost realizată o expoziție de picturi și colaje pe tema Zilei Europei și a aniversării celor 10 ani de apartenență la marea familie europeană. Cele mai inspirate dintre lucrările realizate de elevii Liceului de Arte și ai Colegiului Mircea Eliade au fost premiate.

Atât la Sala Lira, cât și la Universitatea Eftimie Murgu, au fost prezentate proiecte europene de succes sub coordonarea prof. Simona Voin, inspector școlar pentru proiecte educaționale.

Universitatea Eftimie Murgu, Resita: 9-10 mai 2017

Sub coordonarea conf.univ.dr. Mirela Minică, secţiunea festivalului dedicată profesioniștilor, liceenilor şi studenţilor s-a desfăşurat în Aula universităţii reşiţene. Festivalul a debutat cu un concurs în care s-au confruntat 28 de echipe mixte, alcătuite din doi liceeni şi un student. Echipele au avut sarcina de a elabora câte un poster pentru ţările Uniunii Europene, pe care l-au prezentat în faţa celorlalte echipe şi a susţinătorilor acestora. După susținerea prezentărilor, echipele au răspuns la întrebările din public și, la final, cu toţii au votat cea mai bună echipă. În curtea universității și în cafenea au fost organizate concursuri pe teme europene. Tinerii au descoperit cu această ocazie Jocul UNI! al regiunilor europene. Printr-o activitate relaxantă și foarte atractivă, ei pot învăța despre dezvoltarea regională și politica de coeziune a UE.

Ultima zi a festivalului a fost dedicată simpozionului ”România de 10 ani în UE: realizări și perspective”. 

Organizatori ai festivalului: Europe Direct Timişoara, Fundaţia Student Plus, Universitatea ”Eftimie Murgu”, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, Casa Corpului Didactic Caraș-SEverin, Liceul de Arte ”Sabin Păuța”, Colegiul Naţional ”Mircea Eliade”